2022 års almanacka

Utvalda

Fyrsällskapet deltar i Mariestads julmarknad lördagen den 27 november. Vi säljer 2022 års väggalmanacka, julkort och tallriksunderlägg. Allt med fantastiska fyrmotiv från Mariestad och dess skärgård.

Plats:     Nya torget Mariestad, vid glasskiosken.
Kl.          10:00-16:00

I år har vi också förbättrat försäljningen med en tjänst via e-post.   

Läs mer

Share

Reparation av kumlet på Mittskär

Mittskär i Mariestadsfjärden har blivit ett stort fågeltillhåll sedan skarven har börjat häcka där. På skäret finns ett gammalt kummel byggt i järnplåt. Vi har fått veta att fåglar har fastnat i kumlet. Vi for därför ut dit den 7 september för att se om det var nödvändigt att reparera kumlet.  Läs mer

Share

Den 2 september – Vi besöker Djurö

Fyrsällskapet arbetar för närvarade med ett projekt att skapa en bok om Djurö samt om livet och fyrverksamheten på ön.

Djurö skärgård, är Vänerns enda nationalpark och ligger i Mariestads kommun. Den norra ön, Djurö, har sedan länge haft en fyr som tjänat sjöfarten.

Redan år 1874 byggdes en fyr på Noludden som ett boningshus med torn på taket. Denna fyr ersattes år 1912 av en ny i putsad kalksten. Fyren står kvar än i dag och är i drift.

År 1969 automatiserades fyren med AGA-ljus och avbemannades.    Läs mer

Share

Tisdagen den 15 juni – studiebesök av Televeteranerna

Fyrsällskapets ordförande Bo Björk tog emot Televeteranerna Mariestad/Töreboda  på ett blåsigt Snapen. Väl i lä berättade Bo om Fyrsällskapet, våra fyrar, renoveringar och pågående projekt.

I bakgrunden ser vi Fyrsällskapets stuga “Loftet” och stående vid bordsändan Bo Björk.                             Foto: Marie-Louise Ström

Televeteranernas Mariie-Louise Ström har bidragit med flera bilder från besöket,  Läs mer

Share