Sol och värme när Mariestads Fyrsällskap firade Internationella fyrdagen

Starten för tipspromenaden med Nolhagens nedre fyr i bakgrunden

Internationella fyrdagen firas tredje helgen i augusti över hela världen. Mariestads Fyrsällskaps bidrag till firandet var ett arrangemang vid Nolhagens fyrar. Där bjöds på dragspelsmusik, tipspromenad, utställning av gammal fyrutrustning och originalritningar av fyrar som ingår i Mariestads farledssystem. Sjöräddningssällskapet i Mariestad visade upp en av sina räddningsbåtar.

I år var det åttonde året i rad som Mariestads Fyrsällskap firade den Internationella fyrdagen. Uppslutningen var stor. Vi uppskattar antalet besökare till mellan 250 och 300 intresserade.

Besökarna möttes av dragspelsmusik med Vivans Svänggäng och ett välkomsttal av Fyrsällskapets ordförande Lennart Högstedt.

Utställning av originalritningar över fyrar i Mariestad.

Helt utan tillgång till originalritningar har Bengt Wessman byggt en modell av fyren Nolhagen nedre. Vi är glada över att Bengt har velat visa upp modellen på fyrdagen.

På bilden nedan ser vi Sjöräddningssällskapet RS Mariestads Rescue Thorsten Brunius. Räddningsbåten har en toppfart på 34 knop. Aktionstiden är 10 timmar.

Fyrsällskapet tackar alla som kommit till Nolhagen för att hylla våra fyrar.

Mer om Internationella fyrdagen finns att läsa på www.fyr.org

Share