Fyrsällskapet gästar Hållö

Den 2 september reste merparten av de som varit engagerade i renoveringen av Snuggens fyr på studieresa till Hållö. Hållö fyr är nyrenoverad och ägs av Sjöfartsverket. De gamla bostadsbyggnaderna på ön inrymmer i dag ett vandrarhem. På Hållö finns också en restaurang och ett kapell. Sommartid är ön ett populärt utflyktsmål för sol & bad.

Resan till Hållö och dess fyr blev en final för projektet att renovera Snuggens fyr och en källa för inspiation till kommande projekt för Mariestads Fyrsällskap.G3 Hollo 010  b600

Hållö
Vi for med buss från Mariestad till Smögen där Sjöfartsverkets Sven Johansson tog emot, hälsade oss välkomna och lotsade oss ner till Hållöfärjan. Efter en kvarts båtfärd var vi framme på Hållö. Ön är till ytan den största fyrön på bohuskusten. Den är cirka en och en halv kilometer lång och en kilometerbred.

Sven Johansson berättar om fyrplatsen och dess värde för sjöfarten.

Fyren och bebyggelsen
Dagen på ön inleddes med att vi av Föreningen Hållö fyrs ordförande, Bengt Wall, fick berättat om bebyggelsen och om fyrvaktare genom tiderna, Vi fick också veta att Evert Taube ofta besökte Smögen och Hållö under sina resor. Evert Taubes morbror, Edvin Jacobsson, var fyrmästare på Hållö.

Fyren byggdes 1842 och har renoverats vid ett flertal tillfällen i och med att navigationssystemen till sjöss har utvecklats. Fyrplatsen har varit bebodd sedan 1842 och fram till att fyren helt automatiserades 1969. Senast renoverades fyren år 2010. (Här kan du se bilder från renoveringen)

På väg mot lunchen på Utpost Hållö

Kokt torskrygg med utsikt över skagerak.

Utpost Hållö
Vår tur gick därefter till “Utpost Hållö”. På restaurangen fick vi en gormetlunch – kokt torskrygg med skaldjurssås. I samband med lunchen överlämnade Fyrsällskapet  till våra värdar Mariestads genom tiderna största exportprodukt – Unicaboxen. Fyrsällskapets T-shirt blev en populär gåva till alla som ställt upp för oss.

Gammalt fyrljus vid trappan upp till fyren

Upp i fyren
Fyren blev nästa anhalt. Dörren till fyren står vänd mot öster. Det dåliga vädret kommer oftast från andra hållet. Innanför dörren finns en samling av gamla fyrljus till fyren. En upplevelse att få denna beskriven. 55 trappsteg på en trång spiraltrappa bar upp till ett utrymme under lanterninen. Där fanns förr mekanik som drev fyrljuset runt. Kraftkällan var ett lod som fyrpersonalen var fjärde timme, dygnet runt, fick dra upp i tornet.

Utsikt över Bohuslän och modernt fyrljus. LED-belysning som kan ses på 21 M.

Uppe i fyren och utanför lanterningen fick vi en storslagen utsikt över den bohuslänska skärgården. i norr kunde man skymta fyren på Väderöbod och Måseskär i söder.

G3 Hollo 052_b300Utanför lanterninen finns utsmyckningar med lejonhuvuden i brons – franskinspirerat 1800-tal. Som kuriosa kan nämnas att många brudpar genom åren valt lanterninen som plats för vigsel.

Paus vid foten till Hållö fyr. Här ser vi, från vänster, Mariestads Fyrsällskaps Eskil Berggren och Birgit Backman samt en av våra guider från Föreningen Hållö fyr, Anne Johansson.

I fonden bron till Smögen

Hemfärden
Färden tillbaka till Smögen blev en rundtur under Smögenbron och halvvägs in i Sotenkanalen. En kanal som sprängdes fram av arbetslösa stenarbetare på 1930-talet.

Ett stort tack till våra värdar Sven Johansson från Sjöfartsverket  och Bengt Wall, Anne Johansson och Kjell Johansson från Föreningen Hållö fyr.

Share